Definicja

Dietetyka jest nauką medyczną o żywieniu człowieka zdrowego i chorego. Dietetyka jest dziedziną, w której wszystkie opracowane  programy dietetyczne są zawsze indywidualnie dopasowane do potrzeb i oczekiwań pacjentów. Przy projektowaniu planów żywienia zawsze brany jest pod uwagę  szereg rozmaitych czynników, jak stan zdrowia, budowa ciała, poziom aktywności ruchowej, wyniki badań laboratoryjnych, upodobania smakowe, zdolności kulinarne, nietolerancje pokarmowe itp

Programy dietetyczne

Każdy przygotowany program dietetyczny jest starannie przemyślany. Żaden pacjent nie otrzymuje jadłospisów na poczekaniu w trakcie wizyty.

Uwaga skupiana jest  tylko i wyłącznie na bezpośredniej pomocy dietetycznej.

Zakres działań

  • określenie zasad żywienia człowieka zdrowego
  • określenie zasad żywienia człowieka chorego
  • ocenianie stanu odżywienia
  • ocenianie wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
  • zapobieganie chorobom zależnym od żywienia
  • kontrolowanie jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
  • określenie biochemicznych podstaw żywienia
  • prowadzenie edukacji żywieniowej
  • psychologia żywienia
  • technologie gastronomiczne.

Najczęściej zadawane pytania

Jak będzie przebiegać pierwsze spotkanie z dietetykiem?

Dietetyk dokłada wszelkich starań, aby wizyta w gabinecie dietetycznym była miła, ciekawa i niestresująca. W pierwszej kolejności uzyskasz wszelkie niezbędne informacje na temat swojej wagi i budowy ciała. Dzięki specjalistycznym badaniom pomiarowym oceniona zostanie nie tylko twoja aktualna masa czy poziom tkanki tłuszczowej, ale także jędrność ciała. Dzięki uzyskanym wynikom dowiesz się m.in. czy twój organizm posiada dostateczną ilość tkanki mięśniowej, jakie jest jego zapotrzebowanie na kalorie, ile musisz naprawdę ważyć oraz ile potrzebujesz czasu by zrzucić zbędne pokłady tłuszczu. To badanie bardzo wiele nam wyjaśni i stworzy doskonałe podstawy do stworzenia optymalnego programu dietetycznego. Oczywiście jego szczegółowe opracowanie będzie wymagało jeszcze wielu ustaleń, dlatego nasza wizyta nieco przeciągnie się w czasie. Dietetyk musi zebrać jeszcze wiele informacji na temat twojego dotychczasowego stylu życia, spędzania czasu, twoich upodobań żywieniowych, stanu zdrowia (na wizytę należy zabrać ze sobą wyniki badań laboratoryjnych), przebytych chorób, stosowanych leków, itd. Wszystko po to aby nowa stworzona dieta nie była dla Ciebie katorgą, lecz prawdziwą przyjemnością. Przeprowadzenie tak dokładnych badań i analiz jest bardzo ważne dla prawidłowego opracowania programu dietetycznego.

Czy już na pierwszej wizycie otrzymam dietę?

W tej kwestii należy uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Przekazana przez ciebie duża ilość informacji, musi być teraz dokładnie przemyślana i przeanalizowana, tak aby opracowany program dietetyczny był zdrowy, bezpieczny i przede wszystkim skuteczny. Praca nad przygotowaniem twojego programu zajmie około tygodnia czasu, ale dzięki temu będzie pewność, że stworzony program jest dla ciebie idealnie dobrany.

Jak często musisz odwiedzać dietetyka?

Każda kolejna wizyta w gabinecie będzie dla ciebie ogromną ulgą. Zobaczysz bowiem jak niewiarygodnie zmienia się twoja sylwetka i stan zdrowia. To przede wszystkim zasługa starannie opracowanego planu działania no i oczywiście twojej wytrwałości. Jeżeli zastosujesz się do większości wskazówek możesz mieć pewność, że sukces z każdą wizytą będzie coraz bardziej wyraźny. Spotkania odbywają się na ogół co 2-4 tygodnie. To idealny czas, aby ocenić uzyskane wyniki. Częstsze spotkania nie odzwierciedlają rzeczywistych osiągnięć, rzadsze z kolei powodują utratę motywacji. Częstotliwość wizyt ustalona zostanie z tobą oczywiście indywidualnie. Czego mogę spodziewać się na wizycie kontrolnej? Każde kolejne spotkanie dostarczy Ci nowych, ciekawych spostrzeżeń. Wizyta zawsze rozpoczyna się badaniem masy i składu ciała, aby ocenić na ile ustalony program dietetyczny wpłynął na Twoje wyniki. Dowiesz się wówczas, czy i w jakim stopniu zmieniała się Twoja budowa ciała. Otrzymasz specjalistyczny wydruk zawierający kilkadziesiąt różnych analiz danych a także specjalny, niezwykle obrazowy wykres ukazujący jak w twoim organizmie zmienił się poziom masy, tkanki tłuszczowej i masy beztłuszczowej, a także ile potrzebujesz jeszcze czasu do osiągnięcia wyznaczonego celu. W dalszej kolejności wyjaśnimy sobie wspólnie wszelkie wątpliwości oraz wskażemy jak pokonać pojawiające się trudności. Ustalony zostanie dla ciebie nowy plan dietetyczny bądź jego modyfikacje oraz będą omówione kolejne kroki terapii.

Jak opisać dotychczasową dietę?

Przed pierwszą wizytą w poradni warto stworzyć listę spożytych produktów z przynajmniej jednego wybranego dnia. Dla lepszej analizy zalecamy jednak spisanie przynajmniej trzech dni.

Przygotowując listę należy pamiętać, aby zapisać możliwie każdy spożyty produkt, w tym również wypite płyny (łącznie z wodą). Im precyzyjniej określisz skład posiłku, tym dokładniej będzie mogła zostać wykonana analiza Twojej dotychczasowej diety. Bardzo istotne jest podanie wielkości produktu lub liczby gramów. Każdy posiłek należy rozpisać na poszczególne składniki. Zamiast “Bułka z serem” zapisz lepiej “bułka pszenna” oraz “ser żółty” (zobacz przykład poniżej).

Ważne jest także, aby nie “ulepszać” diety, lecz zapisać wszystko zgodnie z prawdą.

Jak przygotować się do pomiaru?

Jednym z ważnych elementów terapii jest pomiar masy i składu ciała. W poradniach Dobry Dietetyk pomiar ten dokonywany jest przy wykorzystaniu bioimpedancji elektrycznej (BIA). Jest to metoda wykorzystywana do oceny kompozycji organizmu, która polega na pomiarze przepływu prądu w fazie wodnej i tłuszczowej organizmu. Stosując metodę BIA można określić: zawartość tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia organizmu oraz jego podstawową przemianę materii. Pomiar składu ciała za pomocą bioelektrycznej impedancji to metoda całkowicie nieinwazyjna i bezpieczna.

W celu wykonania szybkiego oraz wiarygodnego wyniku badań prosimy o zachowanie następujących zasad:

  1. W dniu pomiaru nie zakładaj długich rajstop, gdyż pomiar wykonywany jest boso (dotyczy kobiet).
  2. Pomiar powinien odbywać się min. 3 godziny po jedzeniu.
  3. Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem. Organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani odwodniony.
  4. Pomiar powinien być wykonany min. 3 godziny po wysiłku.

Jak wygląda przygotowany program dietetyczny?

Materiał który zostanie dla ciebie opracowany zawiera kilkadziesiąt stron opisów, tabel i rysunków. Znajdziesz tam między innymi:

  • szczegółowy wydruk analizy masy, składu ciała, potrzeb i wydatków kalorycznych, realnie wyznaczone cele oraz wszystkie niezbędne do tego objaśnienia opracowane w formie pisemnej i graficznej
  • indywidualnie dopasowany plan dietetyczny, z dokładnym rozpisaniem jadłospisu na każdy dzień terapii (pierwszy plan dietetyczny zawiera średnio od 14 do 30 jadłospisów

Ponadto otrzymasz specjalnie opracowany skrypt „Tabele kaloryczne produktów i potraw” (ok. 70stron), gdzie znajdziesz informacje o wartości energetycznej prawie 1500 najpopularniejszych produktów żywnościowych i potraw. Tabele służą do odszukania zamienników w diecie, a także dla samej wiedzy na temat kaloryczności poszczególnych produktów. Wszystko to otrzymasz w przejrzystej i profesjonalnej formie, zrozumiale i fachowo! Czy ustalona dieta jest trudna w realizacji? Każdy jadłospis jest zawsze dopasowany do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta. Istotne jest aby dieta była nie tylko jak najbardziej urozmaicona i odpowiadała wszystkim normom zdrowego żywienia, ale także była chętnie stosowana. Mamy pełną świadomość, że zmiana sposobu żywienia może okazać się skuteczna tylko wówczas, jeżeli wydane zalecenia będą realne i dopasowane do twoich upodobań a także stylu życia. Dzięki ustalanym w naszych poradniach jadłospisom, pacjenci nigdy nie mają poczucia tego, że są na diecie, przez co mogą w spokoju i z przyjemnością realizować wytyczony plan.

Cennik

  1. I wizyta

    • Badanie masy i składu ciała
    • Szczegółowy wywiad zdrowotny
    • Wykaz badań laboratoryjnych
    • Szczegółowy wywiad żywieniowy
    • Ustalenie zasad programu żywieniowego
    • Wstępna diagnoza i omówienie problemu

    100 zł

    *Cena obejmuje konsultację oraz badania. Pobierany jest także zadatek na poczet przygotowania programu żywieniowego. Akceptowana forma płatności: gotówka.

  2. II wizyta

    • Ocena masy i składu ciała
    • Indywidualny plan żywienia
    • Lista zakupów
    • Książka zamienników produktów
    • Cena obejmuje przesyłkę na terenie kraju

    200 zł

    *Cena obejmuje przygotowanie kompletnego programu żywieniowego wraz ze wszystkimi załącznikami: raporty, listy zakupów, książka zamienników produktów, inne. Program ustalany jest na okres 4 tygodni. Cena jadłospisu uzależniona jest od stopnia zaawansowania przypadku (współistniejących alergii, nietolerancji pokarmowych; żywienie sportowców) Akceptowana forma płatności: gotówka.

  3. Wizyta kontrolna

    • Ocena zmian w budowie ciała
    • Kontrola wyznaczonych zadań
    • Modyfikacja planu żywienia

    100 zł

    *Cena obejmuje modyfikację jadłospisu, listy zakupów, nową listę zadań. Kolejny jadłospis ustalany jest na okres 3-4 tygodni. Cena wizyty bez nowego jadłospisu 100 zł. Akceptowana forma płatności: gotówka.

  4. Testy na nietolerancje pokarmowe

    Badanie alergiczne 59 składników diety Food Detective

    400 zł

Lekarze / Specjaliści